Flere og flere bruger mobilen, når der skal skydes alt fra ferieminder til familiefotos. Det er en god idé at kende de grundlæggende regler for gode billeder, hvis du vil bruge dine mobilfotos i en fotobog eller hænge dem på væggen, og derfor har vi samlet 5 gode råd til at skabe de bedst mulige resultater.

Inden vi springer til de gode råd, får du en intro til kvaliteten af billeder taget med mobilen – den kan nemlig være meget svingende. Helt grundlæggende plejer vi at sige, at et billede først består sin kvalitetsprøve, når det er blevet trykt på papir. Papiret skjuler ikke småfejl, som skærmen gør, og det skyldes, at der ikke er nogen lyskilde bag papiret.

På en mobiltelefon bliver skærmen oplyst nedefra, og det får ofte billedet til at synes bedre og lysere, end det i virkeligheden er. Når det er sagt, så er kameraet på de fleste telefoner i dag så godt, at du sagtens kan bruge det hverdags- og feriebrug – særligt hvis du følger vores 5 råd.

 

1) Brug ikke auto focus

Mange mobilkameraer har såkaldt autofokus, der selv beslutter, hvor fokus i billedet skal være – og det kan ikke nødvendigvis regne ud, hvor du gerne vil have det. Skærmen på telefonen er så tilpas lille, at det er nærmest umuligt at se, om dit motiv ikke står knivskarpt, men det er tydeligt, når det printes i 30×30 centimeter.

Brug derfor altid manuelt fokus, og placer fingeren på det motiv, der skal stå skarpest på dit billede.

 

2) Brug ikke blitz

Den blitz, der sidder på din mobiltelefon, skyder et meget hårdt lys direkte på det motiv, du vil tage billeder af, og det resulterer i et overbelyst motiv med hårde skygger, ligesom det ofte får personer til at fremstår blege og grå.

Så kort sagt: Drop blitzen.

 

3) Skyd aldrig mod solen

Det er fristende at skyde flotte billeder i modlys, men det er nærmest umuligt med et mobilkamera. Motivet vil ofte blive meget mørkt, og selvom det umiddelbart står knivskarpt på skærmen, vil det blive endnu mørkere, når du printer det ud. 

Vores bedste råd er, at du altid har den stærkeste lyskilde i ryggen – og at du naturligvis sørger for, at din egen skygge ikke kommer med på billedet.

 

4) Undgå zoom

De fleste mobilkameraer har en zoom-funktion, der fungerer fint til billeder, som bare skal ses på skærmen – men den duer ikke, hvis dit billede skal trykkes. 

Vil du tættere på et motiv, skal du rykke dig tættere på. Kan det ikke lade sig gøre, skal du droppe billedet eller acceptere, at det ikke fungerer optimalt på tryk.

 

5) Skyd løs

Fordelen ved mobilkameraer er, at der ikke er begrænset mængde af plads. Du kan med fordel skyde løs af det samme motiv – måske fra forskellige vinkler – så øger du chancen for at ét billede, sidder lige i skabet. 

Og et godt råd i den forbindelse; ryd jævnligt op i dine billeder, så telefonen ikke fyldes med fotos, der alligevel ikke virker.