Digitalkamera, mobiltelefoner og tablets. Vi fotograferer med alskens remedier, men er alle billederne egentlig egnet til at blive trykt i en fotobog?

Kvaliteten er afgørende for, om dine billeder kan trykkes i en fotobog eller en fotokalender, og vi oplever desværre fra tid til anden, at nogle billeder har så dårlig en opløsning, at billedkvaliteten ikke bliver optimal, når vi printer.

Det vil vi selvfølgelig gerne undgå, og derfor har vi lavet en lille liste over de ting, du skal være opmærksom på, når du tager billeder – i hvert fald hvis de skal trykkes senerehen.

1) Høj opløsning

Et digitalt billede består af pixels, og jo flere pixels der er, jo højere opløsning har billedet – og det er afgørende for kvaliteten. 

Som udgangspunkt giver et digitalkamera en langt højere opløsning end mobiltelefoner og tablets, men i dag findes der heldigvis også gode mobilkameraer, hvor kvaliteten er høj nok til tryk. Tjek eventuelt hvor mange megapixels din telefon eller tablet har.

 

2) Skærmen kan snyde

Selvom mange mobiltelefoner i dag tager gode billeder, fungerer de ikke nødvendigvis på tryk; skærmen snyder dig nemlig. Når du ser et billede på din telefon, bliver skærmen belyst bagfra, og derfor fremstår billedet skarpere og mere tydeligt, end det i virkeligheden er. 

Samtidig er det værd at huske, at en mobilskærm i gennemsnit er omkring 12×6 centimeter, og derfor presses de respektive pixels sammen og får billedet til at fremstå knivskarpt. Det ser helt anderledes ud, når du printer det i 30×30 centimeter.

 

3) Delte billeder kan ikke printes

Når du deler et billeder på SMS, Messenger eller lignende forringer du kvaliteten, og gør dermed motivet uegnet til print. Det skyldes, at billedet automatisk bliver komprimeret for at kunne sendes til modtageren.

Vil du undgå komprimeringen, kan du i stedet dele dine billeder via tjenester som Dropbox eller WeTransfer.

 

Betyder det så, at billeder fra mobiltelefoner og tablets er dårlige? Nej, ikke nødvendigvis; du skal bare forstå begrænsingerne. De egner sig perfekt til digitalt brug, og i mange tilfælde kan de også klare at blive trykt, hvis bare du ikke forstørre dem for meget i forhold til billedets originale størrelse.